Bejelentkezés
English
ÉrMeHáló
||
Főoldal | Hírek

Mire lehet hasznosítani az elhagyott templomokat?

2022. 05. 27.

A Szentszék képviselője szerint az elkövetkező tíz évben a templomok fele elveszítheti az elsődleges funkcióját.

 

Romos templomok jövője címmel tartottak konferenciát Nagybecskereken 2022. május 12-én, számos közéleti és egyházi méltóság részvételével, a Szerbiai Katolikus Egyház szervezésében, mely a Szent Cirill és Metód Nemzetközi Püspöki Konferencia keretében működik. Az eseményről a helyi egyházmegye honlapján található beszámoló, melyet a Magyar Kurír is átvett – ebből idézünk mi is az alábbiakban.

 

A konferencia témája az a sok tíz katolikus templom – elsősorban Bánátban, de Nyugat-Bácskában is sok van belőlük –, amelyekből kifogyott a közösség; ahol elsősorban német katolikus közösség volt, akik helyére a II. világháborút követően más vallású lakosok jöttek – mondta előadásában Pásztor István, a tartományi képviselőház elnöke. – Az elmúlt több mint hét évtized után a gyönyörű épületek magukon viselik az idő nyomát. A fő kérdés, hogy mit tehetünk ezekkel az épületekkel. Pásztor István három elvi lehetőséget ismertetett: „Elméletileg van esélye annak, hogy azt mondjuk, hogy mivel beáznak, a tornyuk egyik része már ledőlt, le kell őket bontani, és esetleg egy táblával megjelölni, hogy itt voltak – ezt én elfogadhatatlannak tartom; a másik lehetőség, hogy arra várunk, majd valaki megoldja helyettünk – nem gondolom, hogy ez felelősségteljes volna. A harmadik lehetőség, amiben e pillanatban prioritást látok: megóvni ezeket az épületeket, és újabb tartalommal fölruházni, és azon helyi közösségek, falvak funkciójába helyezni, amelyeknek a területén vannak. Ahol lehetséges, ezt az utat kellene járni, megőrizve a templomok potenciális szakrális funkcióját.”

 

A Szentszék és a kihasználatlan templomok kérdéséről Carlos Alberto de Pinho Moreira Azevedo, a Kultúra Pápai Tanácsa képviselője beszélt. Kifejtette: az elkövetkező tíz évben a templomok ötven százaléka elveszítheti az elsődleges funkcióját. Fontos, hogy ne anyagi, hanem szellemi értékként tekintsünk rájuk. Ehhez a témához az evangéliumba vetett hittel kell hozzáállnunk, hiszen Isten jelen lesz ezekben az épületekben akkor is, ha már nem eredeti funkciójukat töltik be – mondta. Ezután számos példát említett más országok gyakorlatából. Előadásában több kulcsfogalom is elhangzott a téma kapcsán, így a fenntarthatóság és a felelősség kérdése, az épületek átadása és transzformációja. Felhívta a figyelmet arra, hogy minden épületet külön kell elbírálni, jól átgondolt kutatást követően.

 

Ivica Žižić A szakrális terek elrendezése – új alkalmazás című előadásában felhívta a figyelmet arra, hogy óvatosnak kell lenni a templomok átadásánál, hogy ne veszítsék el szakrális jellegüket. Ha egy templom már nem tudja ellátni eredeti funkcióját, akkor is méltónak kell lenni eredeti karakteréhez. Hozzátette: számára elképzelhetetlen, hogy kávézó, étterem nyíljon az egykori istenházában, de például könyvtár vagy múzeum helyet kaphat benne.

 

A Katolikus Egyház törvényhozása a romos templomokról témában Ivica Ivanković Radak tartott előadást az Egyházi Törvénykönyv vonatkozó részei (Az Egyház megszentelő feladata, A szent helyek és a szent idők) alapján.„Templomnak azt az istentiszteleti célra szánt, szent épületet nevezzük, melybe a hívőknek joga van belépni az isteni kultusz – főként nyilvános – gyakorlása céljából” (1214. kánon). „Azonban ha egy templomot semmiképpen sem lehet istentiszteleti célra használni és nincs lehetőség a helyreállításra, a megyéspüspök átadhatja közönséges, de nem szennyes használatra” (1222. kán. – 1. §.) – idézte. Ha megtörténik, hogy egy templom profán, világi használatba kerül, nem folytatnak benne többé istentiszteletet. Az oltárok azonban az épület különálló és sérthetetlen részét képezik, sohasem lehet őket deszakralizálni, hívta fel a figyelmet Ivica Ivanković Radak.

 

A jótevők és az elhagyott templomok helyreállítása állt Thomas Schwartz előadásának középpontjában. A Renovabis igazgatója elmondta: a szervezet anyagi eszközeinek felét az egyházi adóból kapta, de a demográfiai változások miatt, a lakosság elöregedésével ez csökkenni fog. A jövőben elsősorban ösztöndíjakkal szeretnének hozzájárulni a papok és világiak oktatásához, továbbképzéséhez. A Renovabis célja a jövő egyházának támogatása. Olyan építmények restaurálását, amelyek nem a jövőt szolgálják, nem támogatják – tette hozzá.

 

A konferenciáról részletesebb, képekkel illusztrált tudósítás található a Nagybecskereki Egyházmegye honlapján, valamint a Magyar Kurír portálon.
 

Segélyakciónk 

Nyitólap
Gyűjtés az ukrajnai menekültek megsegítésére - a Beregszászi Járási Máltai Szeretetszolgálat Kárpátalján végzett munkáját támogatja az ÉrMe Hálózat.

Tovább»

Könyvtár 

Ajánlott olvasmányok keresztény vállalkozóknak, cégvezetőknek

Nyitólap

Van, ami még hiányzik a listából? Várjuk olvasóink javaslatait.

Tovább»

ÉrMe Hálózat
ÉrMe Alapítvány
ÉrTe Nonprofit Kft.
Érme Budapest Klub
ÉrMe Páty Klub
ÉrMe Junior Klub
ÉrMe Bakony Klub
ÉrMe Kaposvár Klub
ÉrMe Benedictus Klub
ÉrMe Vác Klub
ÉrMe Építőipari Kerekasztal
Alapinformációk
Rólunk
Bemutatkozó-kiadványunk
ÉrMe-kapcsolat
Honlap-impresszum
Statútum
Statute in English
ÉrMe Brochure
Társadalmi szerepvállalás
Ügyek és projektek
Az üzleti vezető hivatása
Szövetségeseink
ÉrMe-könyvtár
  ©2012 ÉrMe Alapítvány  |  Impresszum  |  Médiaajánlat  |  Adatvédelem