Bejelentkezés
English
ÉrMeHáló
||
Főoldal | Hírek

Magyarul is elérhető honlapunkon Az üzleti vezető hivatása!

2014. 03. 14.

Vállalkozók és kutatók álláspontja a hangsúlyos a vatikáni dokumentumban. 

 

„A dokumentum több szempontból is érdekes. Az egyik a keletkezéstörténetéből adódik: egy olyan vitának az eredménye, melynek résztvevői túlnyomó részt vállalkozók és egyetemi tanárok voltak, így nem a teológusok, hanem gyakorlati emberek és elméleti kutatók véleményei domináltak. A vita eredményeként megszületett dokumentumot Helen Alford domonkos nővér vezetésével dolgozta ki egy héttagú bizottság. Az üzleti vezető hivatása kimondottan vezetőknek szól, kulcsszava pedig a nehezen lefordítható „leadership". Magyarul a „vezetés" szót használjuk például az autóvezetésre is, a „leadership" azonban kifejezetten a karizmatikus vezetőkre vonatkozik. A dokumentum alaptézise: a vállalatvezető legfontosabb hozzájárulása a közjóhoz az, hogy jó termékeket és jó szolgáltatásokat hoz létre" – mondta Kiss Ulrich SJ az ÉrMehálónak adott korábbi interjúban arról a nagy jelentőségű kiadványról, mely a Keteg és az ÉrMe Üzleti Hálózat együttműködésének köszönhetően most végre magyarul is olvasható; honlapunkról teljes egészében letölthető.

 

Az üzleti vezető hivatása című dokumentum magyar fordítása a Pápai Igazság és Béke Tanácsa által 2012-ben kiadott The Vocation of Business Leader angol nyelvű fordítása alapján készült az ÉrMe Üzleti Hálózat gondozásában. E kiadvány a 2014. március 28-i, A boldogság közgazdaságtana című konferencia gondolatébresztő anyaga, kereskedelmi forgalomba nem kerül. Az üzletember hivatása kiadvány tervezett kereskedelmi megjelenése 2014 őszére várható az ÉrMe, a KÉRME és a Szent István Társulat közös kiadásában.

 

Magyarul is elérhető honlapunkon Az üzleti vezető hivatása!„Ha a cégek és piacgazdaságok megfelelően működnek, és a közjót kívánják megvalósítani, a társadalom anyagi és lelki jólétéhez is jelentős mértékben hozzájárulnak. A közelmúlt történései azonban azt is megmutatták, milyen károkat okozhat az, ha a cégek és a piacok nem jól működnek. Korunk nagy átalakulásai – a globalizáció, új kommunikációs technológiák és a pénzügyi piacok növekvő hatalma – nemcsak pozitív, hanem negatív hatásokkal is járnak: egyenlőtlenségek, gazdasági zavarok, információs túlterheltség, pénzügyi bizonytalanság és sok egyéb olyan tényező, mely mind a közjó megvalósítása ellen hat. Azok az üzletemberek azonban, akik – a társadalometikai elvek szerint és az evangélium fényétől megvilágítva – erényesen élnek, sikeresek lehetnek, és hozzájárulhatnak a közjóhoz.

 

A közjó szolgálatának többféle akadálya lehet (a jogállam hiánya, korrupció, kapzsisági hajlam, rossz sáfárkodás az erőforrásokkal), a legkomolyabb közülük azonban az, ha az üzleti vezető „kettős" életet él. A hit és a napi üzleti gyakorlat e kettőssége kiegyensúlyozatlansághoz és a világi siker hamis hajszolásához vezethet. Ha azonban az üzleti vezető – hite alapján – tevékenységét szolgálatnak tekinti, nagyobb távlatban lesz képes gondolkodni, és az üzleti világ követelményeit összhangba tudja hozni a társadalometikai elvekkel, melyeket – keresztények esetében – az evangélium fénye világít meg. Mindez három szakaszban történik: felismerés, döntés és cselekvés, jóllehet e három szempont jelentős mértékben összefügg egymással" – olvasható a kiadványban, mely a továbbiakban a következő fejezetekre tagolódik:

 

Bevezetés

Üzleti élet – a kihívások és lehetőségek felismerése

Értékelés: a társadalometikai alapelvek fontossága

I. Üzletetikai alapelvek: az emberi méltóság és a közjó

II. Gyakorlati etikai alapelvek az üzleti életben

A világ szükségleteinek kielégítése termékekkel és szolgáltatásokkal

A jó és hatékony munka megszervezése

A vállakozások hat gyakorlati alapelve

Fenntartható jólét megteremtése és a javak igazságos elosztása

III. A vállalkozás mint személyek közössége

„Cselekvő tanúságtevők": a célok megvalósítása

Befejezés

Melléklet: Lelki tükör üzleti vezetők számára 

 

A kiadvány itt tölthető le >> Az uzleti vezeto hivatasa.pdf


A boldogság közgazdaságtana című konferenciáról bővebb információ itt található >>BGA

Segélyakciónk 

Nyitólap
Gyűjtés az ukrajnai menekültek megsegítésére - a Beregszászi Járási Máltai Szeretetszolgálat Kárpátalján végzett munkáját támogatja az ÉrMe Hálózat.

Tovább»

Könyvtár 

Ajánlott olvasmányok keresztény vállalkozóknak, cégvezetőknek

Nyitólap

Van, ami még hiányzik a listából? Várjuk olvasóink javaslatait.

Tovább»

ÉrMe Hálózat
ÉrMe Alapítvány
ÉrTe Nonprofit Kft.
Érme Budapest Klub
ÉrMe Páty Klub
ÉrMe Junior Klub
ÉrMe Bakony Klub
ÉrMe Kaposvár Klub
ÉrMe Benedictus Klub
ÉrMe Vác Klub
ÉrMe Építőipari Kerekasztal
Alapinformációk
Rólunk
Bemutatkozó-kiadványunk
ÉrMe-kapcsolat
Honlap-impresszum
Statútum
Statute in English
ÉrMe Brochure
Társadalmi szerepvállalás
Ügyek és projektek
Az üzleti vezető hivatása
Szövetségeseink
ÉrMe-könyvtár
  ©2012 ÉrMe Alapítvány  |  Impresszum  |  Médiaajánlat  |  Adatvédelem