Bejelentkezés
English
ÉrMeHáló
||
Főoldal | Hírek

Novemberben indul a konténer Bejrútba, még várják az adományokat

2020. 11. 06.

Keresztény szervezetek fogtak össze a libanoni rászorulókért.

 

A Máltai Lovagrend, a Johannita Rend, a Hungary Helps Program és az ÉrMe Hálózat összefogásával induló projekt a bajba került libanoniaknak is segítséget nyújt, de akár a helyi keresztény társadalom erősödését is szolgálhatja. Tartós élelmiszert, gyógyászati segédeszközöket, higiéniai termékeket juttatnak el egy tengeri konténerben Bejrútba, az elosztásban pedig a helyi máltaiak és keresztény vállalkozók működnek közre.

 

A Szuverén Máltai Lovagrend magyarországi nagykövetsége, valamint a keresztény vállalkozókat, cégvezetőket összefogó ÉrMe Hálózat kezdeményezésével indul az a segélyakció, aminek célja, hogy enyhítsen a súlyos helyzetbe került libanoni lakosság helyzetén. Mint ismeretes, a korábban a térség egyik legfejlettebb országaként számon tartott Libanon már az 1970-es évektől polgárháborúba süllyedt, majd az 1990-es évek viszonylagos nyugalma után újabb és újabb fegyveres konfliktusok sújtják. Az ország 4 millió állampolgára mellé 2 millió menekültet is kénytelen volt befogadni az Iszlám Állam térnyerése idején. A politikai és gazdasági válság 2020 tavaszán hivatalosan is államcsődbe torkollt, majd az augusztusban a fővárosban – Beirút kikötőjében – bekövetkezett tragikus robbanás újabb hatalmas károkat okozott. Ebben a helyzetben várja a telet most az ország – mintegy negyven százalékban egyébként különböző keresztény felekezetekhez tartozó – lakossága.

 

Novemberben indul a konténer Bejrútba, még várják az adományokat„Amikor megkérdeztük a Libanonban is aktív máltai szeretetszolgálatot, hogy mire lenne szükségük, azt a választ kaptuk: üvegre! A robbanás miatt ugyanis vagy százezer ablak tört be Beirútban, ami az épen maradt házak fűtését is lehetetlenné teszi" – érzékelteti a helyzetet Ugron Imre, a lovagrend budapesti nagykövete. Üveget ugyan nem tudnak odajuttatni, mivel ennek a biztonságos szállítása rendkívül bonyolult lenne, számos más terméket viszont igen, ami az ott élők életét és egészségét védheti az elkövetkező hónapokban. „Hangsúlyozom, hogy ez most kifejezetten a nagykövetségünk saját projektje. Erre már korábban is volt példa, amikor Dél-Afrikában AIDS-kórházat támogattunk egy nemzetközi összefogáshoz csatlakozva" – fűzi hozzá a nagykövet. A Máltai Szeretetszolgálat és a Szuverén Máltai Lovagrend számos más projekten dolgozik, és azok keretében támogatják a rászorultakat.

 

Novemberben indul a konténer Bejrútba, még várják az adományokatA keresztény magyar vállalkozók, illetve az ÉrMe Hálózat azért került be a projektbe, mert kapcsolati hálója révén hatékonyan közre tud működni az adományok gyűjtésében. Ezen kívül a szervezetet több évre visszanyúló informális és személyi kapcsolatok fűzik a máltaiakhoz; Schumicky András, az ÉrMe Hálózat alelnöke maga is a lovagrend tagja. „Az ÉrMe Hálózat immár két évtizede minden adventben jótékonysági árverést tart, melyhez az ÉrMe-tagokon kívül nem egyszer külső támogatók is csatlakoznak. Ebben az évben a járványhelyzet miatt sajnos nem tudjuk megtartani a szokásos összejövetelünket, viszont az adománygyűjtést más módon most is megszervezzük, ezúttal a libanoniak javára" – mondja az alelnök. Egyébként az ÉrMe a 2019. évi árverés alkalmával már aktívan együttműködött a máltaiakkal, akkor a sérült kárpátaljai gyerekek fejlesztését szolgáló projektet támogatták – Schumicky András ugyanis a beregszászi máltai szeretetszolgálat egyik alapítója is. Az alelnök a mostani segélyakcióról még elmondja: „Az ÉrMe nemzetközi kötődéseit kihasználva felvettük a kapcsolatot a libanoni keresztény üzletemberek közösségével is. Abban bízunk, hogy ők a helyi máltaiakkal együtt tudnak majd működni annak érdekében, hogy a támogatás oda jusson el, ahol tényleg nagy szükség van rá. Mindezzel talán a libanoni keresztény közösségek és hálózatok megerősödéséhez is hozzá tudunk járulni valamit."

 

Ami pedig a támogatás konkrét formáját illeti: az a kitűzött cél, hogy legalább egy tengeri szállításra alkalmas úgynevezett 40 lábas (28 négyzetméter alapterületű) konténert meg tudjanak tölteni a szükséges cikkekkel. Ezek elsősorban tartós élelmiszerek, gyógyászati segédeszközük és higiéniai termékek lehetnek – mindezekre várják is a felajánlásokat. „Biztosan nem tudunk kivinni húskonzerveket, melyek fogyasztása adott esetben vallási előírásokba ütközhet; ruhaneműt, aminek a fertőtlenítését nem tudjuk megoldani, így nem engedik be az országba; valamint gyógyszereket, mert azok helyi felhasználása nem biztos, hogy engedélyezett" – hívja fel a figyelmet Ugron Imre.

 

Schumicky András pedig a gyűjtés eddig eredményeit foglalja össze: „Van már 15-20 emelhető kórházi ágyunk, 30-35 kerekesszékünk, 20 gurítható járókeretünk, 1 tonna tejporunk, 1 raklapnyi fertőtlenítőszerünk. Sőt, körülbelül 30 darab, bontásból származó, jó állapotú ablakot is kapunk egy építőipari cégtől. Így ha üveggel nem is, ezzel tudunk segíteni a sérült lakások helyreállításában." Mindketten hangsúlyozzák: tartós élelmiszerekre – száraztésztára, cukorra, olajra és hasonlókra – még nagy szükség lenne; a magyar tulajdonú élelmiszeripari cégek adományaira is számítanak.

 

Novemberben indul a konténer Bejrútba, még várják az adományokat

 

Novemberben indul a konténer Bejrútba, még várják az adományokat

 

A szállítmányozás megszervezésében a Johannita Rend Magyar Tagozata is közreműködik, a rend kommendátorának, Tomcsányi Istvánnak szakmai hátterét kihasználva. A johannitákon kívül a Miniszterelnökség – az Azbej Tristan által vezetett Hungary Helps Program államtitkársága – is támogatja a projektet: a szállítás költségeit fedezik.

 

A helyi, libanoni máltaiaknak kulcsszerepük lesz az adományok célba juttatásában – mondja Ugron Imre, és hozzáteszi: „Bejrútban erősek a máltaiak, az augusztusi robbanás áldozatainak ellátásában is szerepet vállaltak, továbbá üzemeltetnek hat darab mobil orvosi rendelőt, amikkel a falvakba is el tudnak jutni, és ott ellátást nyújtani. Tőlük is tudjuk, mennyire nehéz a helyzet az országban. A sokféle muszlim és keresztény felekezet békés együttélésének is régi hagyománya van, de a sokféleség a szélsőségek megerősödésének is kedvez, ami fokozza a feszültséget és a zűrzavart. Ezt mi sajnos nem tudjuk megoldani; most az a dolgunk, hogy a leginkább rászorulókon segítsünk."

 

A szállítmányt szeretnék még novemberben útnak indítani, hogy az – várhatóan 3-5 hetes utazás után – még az év vége előtt Bejrútba érkezhessen.

 

 

Segélyakciónk 

Nyitólap
Gyűjtés az ukrajnai menekültek megsegítésére - a Beregszászi Járási Máltai Szeretetszolgálat Kárpátalján végzett munkáját támogatja az ÉrMe Hálózat.

Tovább»

Könyvtár 

Ajánlott olvasmányok keresztény vállalkozóknak, cégvezetőknek

Nyitólap

Van, ami még hiányzik a listából? Várjuk olvasóink javaslatait.

Tovább»

ÉrMe Hálózat
ÉrMe Alapítvány
ÉrTe Nonprofit Kft.
Érme Budapest Klub
ÉrMe Páty Klub
ÉrMe Junior Klub
ÉrMe Bakony Klub
ÉrMe Kaposvár Klub
ÉrMe Benedictus Klub
ÉrMe Vác Klub
ÉrMe Építőipari Kerekasztal
Alapinformációk
Rólunk
Bemutatkozó-kiadványunk
ÉrMe-kapcsolat
Honlap-impresszum
Statútum
Statute in English
ÉrMe Brochure
Társadalmi szerepvállalás
Ügyek és projektek
Az üzleti vezető hivatása
Szövetségeseink
ÉrMe-könyvtár
  ©2012 ÉrMe Alapítvány  |  Impresszum  |  Médiaajánlat  |  Adatvédelem