Bejelentkezés
English
ÉrMeHáló
||
Főoldal | Hírek

Buli korlátok nélkül

2016. 12. 29.

Az ÉrMe-támogatás is segítette a Máltai Fiatalok mozgássérültbáljának megszervezését.

 

Járja a táncot. Benne van a bugi a lábában. Táncos lábú. Nem beszélhetünk táncról lábak nélkül. Aki kerekesszékbe kényszerül, le kell mondania a parkettről – gondolhatnánk. Nem így az ÉrMe Junior Klub és a Budapesti Máltai Fiatalok tagjai, akik elhatározták: szerveznek egy olyan bulit, ahol fogyatékkal élő és egészséges fiatalok korlátok nélkül szórakozhatnak együtt. „Noha a program először bálnak indult, hamar rájöttünk: egy buli a kötetlenségével még több embert megmozgathat" – mesél a kezdeti ötletelésről Szakszon Réka, a Budapesti Máltai Fiatalok koordinátora, a program egyik főszervezője.


Buli korlátok nélkülAz igazi lendületet az ÉrMe Üzleti Hálózat tavalyi (2015. decemberi) jótékonysági árverése adta meg. A bevétel egy részét ugyanis a bál megrendezésére fordíthatták a fiatalok. Így már együtt volt az akarat és a pénz is. Kezdődhetett a majd egy évig tartó szervezés.


A rendezvény megálmodói tudták: a különleges program lebonyolítása olyan nehézségekkel járhat, amelyekre egy egészséges ember soha nem is gondolna. A szervezőgárda ezért hamarosan mozgáskorlátozott tagokkal bővült.


Az első nagy feladatot a tökéletes helyszín megtalálása volt. Még olyan akadálymentesített épületet sem egyszerű találni, amelyben a teaház, a táncparkett, valamint a játék- és fotósarok is elfér, és akkor még nem is beszéltünk a közlekedésről – mutatnak rá a szervezők. Sok mozgáskorlátozott ugyanis busszal, villamossal jár, a helyszínnek tehát közlekedési csomópont közelében kellett lennie. Ám ha még ez sem lenne elég, szem előtt kellett tartani, hogy a sérült embereknek este is haza kell jutniuk valahogy, az éjszakai buszok többsége azonban nem akadálymentesített.


A feladványt megoldották: sikerült megtalálni a tökéletes helyszínt, a Budai Ciszterci Szent Imre Gimnázium épületét, amelyet az igazgatóság térítés nélkül a program rendelkezésére bocsátott, mivel úgy gondolták, jó ügyet szolgálnak a felajánlással. Az iskola földszintje kisebb változtatásokkal teljesen akadálymentesíthető, pár percnyi sétával vagy gurulással pedig elérhető a Móricz Zsigmond körtér, ahonnan az alacsony padlós 6-os villamos a mozgáskorlátozottakat is kényelmesen szállítja.


A szervezés összetettsége még inkább motiválta a fiatalokat. „A nyári táborban Gyuszi és Anna, a kerekesszékes szervezők folyamatosan kérdezték: »Réka, mi van a bállal?«, ez hajtott előre. Ráébresztett: ez a bál mennyire fontos nekik és társaiknak" – idézi fel a főszervező. A mozgáskorlátozottaknak és a fogyatékkal élőknek ugyanis kevés lehetőségük van kimozdulni, közös programokon részt venni. Sokan egy évben csak egyszer, a nyári táborokban – például a nemzetközi vagy a magyarországi Máltai Mozgáskorlátozott Táborokban – tudnak találkozni. A bál megadta nekik a lehetőséget: egy teljes esztendő helyett csak fél évet kelljen várniuk, hogy újra lássák egymást. Rengetegen éltek is a lehetőséggel. Öt régióból összesen kilencven fő – negyvenöt sérült és ugyanennyi kísérő – jelentkezett az eseményre.


A helyszín és a létszám tehát már adott volt, ám még mindig csak a munka felénél tartottak a szervezők. Mivel az épületben nem volt elég akadálymentes mosdó, szükség volt mobil mellékhelyiségekre, a vidékről érkezőknek pedig szállást kellett biztosítani. Noha a szeretetszolgálat rendházában volt elegendő hely a vendégeknek, a rámpa, az ágyak és az ágyneműk hiányoztak. Szerencsére a Sziget Fesztivál szervezői lehetővé tették, hogy nyáron a rendezvény helyszínen hagyott felszereléseket a karitatív szervezetek összegyűjtsék és megtartsák, így a Budapesti Máltai Fiataloknak is volt elég hálózsákjuk és felfújható matracuk a sérültek és kísérőik elszállásolására.


December harmadikára, a fogyatékkal élők világnapjára minden készen állt, hogy a mozgáskorlátozottak és az egészségesek együtt, korlátok nélkül bulizhassanak. A kapunyitás után sorra érkeztek a vendégek, ki két lábon, ki négy keréken, de mindenki a dress code-nak megfelelően fekete-fehérben. Belépéskor a résztvevők megkapták a szintén fekete-fehér karszalagjukat – melyet a Magyar Máltai Szeretetszolgálat munkatársa, Szabolcs tervezett, aki maga is kerekesszékes –, s kezdődhetett is a buli.

 

Buli korlátok nélkül

 

Buli korlátok nélkül

 

Buli korlátok nélkül

 

Buli korlátok nélkül


A fogyatékkal élők, a kísérők, az önkéntes segítők és a szervezők közel százötvenen szórakoztak együtt, felszabadultan és önfeledten. A teázóban mindig volt lehetőség egy kis elcsendesülésre, meghitt beszélgetésre. A szervezők pedig mindent megtettek azért, hogy senki se érezze magát kiszorítva. Apróra vágott ételekkel, szívószálakkal segítették azokat, akiknek nehezebben megy az étkezés.


A játéksarokban megállás nélkül folyt a kártyázás, a társasozás, ám a résztvevők még ennél is gyakrabban látogatták a fotósarkot. Mindenki szeretett volna egy humoros képet a segítőjével vagy a rég nem látott barátjával, barátnőjével, hogy legyen egy visszaidézhető emléke az estéről.


A legnépszerűbb hely mégsem a teaház, a játszó- vagy a fotósarok, hanem a táncterem volt. „Hihetetlen hangulat uralkodott a parketten" – emlékszik vissza Réka. Székben vagy anélkül, nem számított. A kerekek nem riasztottak vissza senkit a bodysurftől, a tömeg feje fölött, a magasban úgy tombolhatott a mozgássérült, mint bárki más, ugyanúgy pörgették a székben ülő lányokat, mint a két lábon járókat. A tánctéren megszűntek a különbségek. A fiatalok egyszerűen csak mindenfajta korlát nélkül buliztak, élvezték a zenét és egymás társaságát.


Járja a táncot vagy gurulja a táncot. Benne van a bugi a lábában vagy a székében. Táncos lábú vagy táncos székű. Most nem számított, s máskor sem kellene, hogy számítson. A parketten ugyanis mindenkinek helye van.

 

Meszleny Zita

 

Fotók: Horváth Márk

 

Buli korlátok nélkül

 

Buli korlátok nélkül

 

 

 

Rólunk 

Nyitólap

 

Az ÉrMe (ÉrtékMegőrző) Hálózat a keresztény vállalkozók és cégvezetők közösségeinek, klubjainak hálózata. Jelmondatunk: Az üzlet több, mint profit. Ha szeretne rólunk többet megtudni, kattintson az alábbi linkre! 

Tovább»

Könyvtár 

Ajánlott olvasmányok keresztény vállalkozóknak, cégvezetőknek

Nyitólap

Van, ami még hiányzik a listából? Várjuk olvasóink javaslatait.

Tovább»

ÉrMe Hálózat
ÉrMe Alapítvány
ÉrTe Nonprofit Kft.
Érme Budapest Klub
ÉrMe Páty Klub
ÉrMe Junior Klub
ÉrMe Bakony Klub
ÉrMe Kaposvár Klub
ÉrMe Benedictus Klub
ÉrMe Vác Klub
ÉrMe Építőipari Kerekasztal
Alapinformációk
Rólunk
Bemutatkozó-kiadványunk
ÉrMe-kapcsolat
Honlap-impresszum
Statútum
Statute in English
ÉrMe Brochure
Társadalmi szerepvállalás
Ügyek és projektek
Az üzleti vezető hivatása
Szövetségeseink
ÉrMe-könyvtár
  ©2012 ÉrMe Alapítvány  |  Impresszum  |  Médiaajánlat  |  Adatvédelem