Bejelentkezés
English
ÉrMeHáló
||
Főoldal | Hírek

Gazdag, művelt, hírneves emberek – akik leborultak a jászol előtt

2022. 01. 06.

Ferenc pápa a napkeleti bölcsekről elmélkedett vízkereszt napján.

 

Január 6-án délben az Úrangyala elimádkozásakor a Szentatya a bölcsek látogatásáról szóló evangéliumi szakaszról elmélkedve azt hangsúlyozta, hogy a bölcsek képesek meghajolni Isten logikája előtt, képesek megalázkodni és leborulni, és mi is csak akkor találunk igazán Istenre, ha felhagyunk a gőggel, az önelégültséggel.


A Magyar Kurír közli a pápa teljes beszédének magyar fordítását, ebből idézünk itt is:

 

„Ma, Urunk megjelenésének főünnepén, vízkeresztkor a napkeleti bölcsek történetét szemléljük (vö. Mt 2,1–12). Hosszú és fáradságos útra vállalkoznak, hogy elmenjenek és imádják „a zsidók királyát” (Mt 2,2). Egy csillag csodálatos jele irányítja őket, és amikor végre megérkeznek céljukhoz, ahelyett, hogy valami óriási dolgot találnának, egy gyermeket látnak édesanyjával. Tiltakozhattak volna: „Ennyi utat kellett megtennünk, ennyi áldozatot kellett hoznunk, hogy egy szegény gyermek előtt állhassunk?” Mégsem botránkoznak meg, nem csalódottak. Nem panaszkodnak. Mit csinálnak? Leborulnak. „Beléptek a házba – mondja az evangélium –, és meglátták a gyermeket anyjával, Máriával; leborultak, és imádták” (Mt 2,11).

 

Gondoljunk ezekre a messziről jött, gazdag, művelt, ismert bölcsekre, akik leborulnak, vagyis földig hajolnak, hogy imádjanak egy gyermeket!

 

Ellentmondásnak tűnik. Ilyen illusztris emberektől meglepő egy ilyen alázatos gesztus. Abban az időben szokás volt leborulni egy hatalmasság előtt, aki a hatalom és dicsőség jeleivel lépett fel. Sőt még ma sem lenne furcsa. De a betlehemi gyermek előtt nem könnyű. Nem könnyű imádni ezt az Istent, akinek istensége rejtve marad és nem jelenik meg diadalmasan. Ez azt jelenti, hogy elfogadjuk Isten nagyságát, mely a kicsinységben nyilvánul meg: ez az üzenet!

 

A bölcsek megalázkodnak Isten példátlan logikája előtt, nem úgy fogadják az Urat, ahogyan elképzelték, hanem úgy, amilyen, kicsinyként és szegényként.

 

Leborulásuk azoknak az embereknek a jele, akik félreteszik saját elképzeléseiket, és helyet adnak Istennek. Ehhez pedig alázat kell.

 

Az evangélium külön hangsúlyozza ezt: nemcsak azt mondja, hogy a bölcsek imádták, hanem külön kiemeli: leborultak és imádták. Fogjuk fel ezt a jelzést: az imádás együtt jár a leborulással. Ezzel a gesztussal a bölcsek azt bizonyítják, hogy alázattal fogadják azt, aki alázatosan mutatja meg magát. És így nyílnak meg Isten imádására. Kinyíló kincsesládáik nyitott szívüket jelképezik: igazi gazdagságuk nem a hírnévben, a sikerben rejlik, hanem az alázatban, abban, hogy megváltásra szorulónak tartják magukat. Ezt a példát adják ma nekünk a bölcsek.

 

Kedves testvéreim, ha mindennek középpontjában mindig mi maradunk a saját elképzeléseinkkel, és azt hisszük, dicsekedhetünk valamivel Isten előtt, akkor sosem fogjuk őt igazán megtalálni, sosem fogjuk tudni őt imádni. Ha nem hagyjuk el nagyképűségünket, hiúságainkat, rögeszméinket, törtetésünket az elsőség megszerzéséért, akkor lehet, hogy imádunk valakit vagy valamit az életben, de az nem az Úr lesz! Ha viszont lemondunk az önelégültségről, ha belül kicsivé válunk, akkor újra felfedezzük Jézus imádásának ámulatát. Mert az imádás a szív alázatán keresztül valósul meg: akit mások megelőzésének őrülete hajt, az nem veszi észre az Úr jelenlétét.”

 

A beszéd teljes szövege itt érhető el >>

 

(Fotó: Vatican News, Magyar Kurír) 

 

 

Segélyakciónk 

Nyitólap
Gyűjtés az ukrajnai menekültek megsegítésére - a Beregszászi Járási Máltai Szeretetszolgálat Kárpátalján végzett munkáját támogatja az ÉrMe Hálózat.

Tovább»

Könyvtár 

Ajánlott olvasmányok keresztény vállalkozóknak, cégvezetőknek

Nyitólap

Van, ami még hiányzik a listából? Várjuk olvasóink javaslatait.

Tovább»

ÉrMe Hálózat
ÉrMe Alapítvány
ÉrTe Nonprofit Kft.
Érme Budapest Klub
ÉrMe Páty Klub
ÉrMe Junior Klub
ÉrMe Bakony Klub
ÉrMe Kaposvár Klub
ÉrMe Benedictus Klub
ÉrMe Vác Klub
ÉrMe Építőipari Kerekasztal
Alapinformációk
Rólunk
Bemutatkozó-kiadványunk
ÉrMe-kapcsolat
Honlap-impresszum
Statútum
Statute in English
ÉrMe Brochure
Társadalmi szerepvállalás
Ügyek és projektek
Az üzleti vezető hivatása
Szövetségeseink
ÉrMe-könyvtár
  ©2012 ÉrMe Alapítvány  |  Impresszum  |  Médiaajánlat  |  Adatvédelem