Bejelentkezés
English
ÉrMeHáló
||
Főoldal | Hírek

„A jelenlegi gazdasági és pénzügyi rendszerek követelményei gyakran gúnyt űznek a társadalmi igazságosság és a szeretet evangéliumi elveiből”

2022. 01. 13.

Ferenc pápa francia cégvezetők egy csoportja előtt beszélt a Vatikánban.

 

Francia vállalatvezetők egy csoportjával találkozott a pápa 2022. január 7-én a Vatikánban, akik a közjó témájában szervezett zarándoklaton vesznek részt Rómában Dominique Rey fréjus-touloni püspökkel együtt. Nem könnyű az evangélium értékeit követni a gazdasági és versenyszférában, de az Egyháznak szüksége van a tanúságtételükre – erősítette meg őket a pápa.

 

Ferenc pápa a Kelemen-teremben örömmel köszöntötte a fréjus-touloni egyházmegye főpásztorát, Dominique Rey püspököt, akinek vezetésével francia válallatvezetők, vállalkozók érkeztek a Vatikánba – olvasható a Magyar Kurír cikkében, mely a Vatikáni Rádió híradása alapján készült. „Szép és bátor kezdeményezés a közjóval foglalkozni egy olyan világban, amelyet gyakran az önzés, a közöny és a sérülékenyebb emberek kirekesztése jellemez. Nem kétséges, hogy ez kihívás” – állapította meg.

 

„A közjó keresése számotokra – fordult a francia gazdasági vezetőkhöz Ferenc pápa – olyan keresendő eszmény, melyet szakmai felelősségetek keretein belül igyekeztek elérni. Nyilvánvaló, hogy meghatározza vezetői döntéseiteket, ugyanakkor számolni kell a jelenlegi gazdasági és pénzügyi rendszerek követelményeivel is, melyek gyakran gúnyt űznek a társadalmi igazságosság és a szeretet evangéliumi elveiből. El tudom képzelni, olykor mennyire nyomaszt benneteket, hogy lelkiismeretetek konfliktusba kerül, amikor az igazságosság és a közjó ideálja, amit szerettetek volna elérni, nem valósul meg, és ilyenkor a valóság mint hiány, bűntudat, sokk jelenik meg előttetek.”

 

A Szentatya ezért azt tanácsolta a vállalatvezetőknek, hogy a hit segítségével igyekezzenek ezt megélni, feldolgozni, és ne csüggedjenek. Az imádságban meditálva összhangba hozhatjuk a jó és a rossz dolgokat, melyek az élet részei, jobban rálátunk az egész értelmére Isten távlatában – mondta.


A keresztény vezető küldetése sok tekintetben hasonlít a pásztoréra, akinek modellje Jézus – mondta a pápa az irányítás és a szolgálat viszonyáról elmélkedve. Jézus tud a nyáj előtt haladni, hogy mutassa az utat, de hátra is tud maradni, hogy lássa, valaki lemaradt-e.

 

Mint ahogy számtalanszor buzdította a papokat és a püspököket, hogy legyenek „nyájszagú pásztorok”, úgy a most a vállalatvezetőknek is azt javasolta a Szentatya, hogy töltsenek minél több időt beosztottjaikkal. Beszélgessenek el velük az életükről, ismerjék meg őket, nehézségeiket, szenvedéseiket, hogy mi nyugtalanítja őket, minek örülnek, milyen terveik, reményeik vannak. A keresztény vezetők becsüljék meg vállalatuk valamennyi alkalmazottját, figyeljenek oda még a kevésbé fontos beosztásúakra is, mert Isten szemében mindenki egyformán számít – hangsúlyozta.

 

A bővebb tudósítás a Magyar Kurír cikkében ide kattintva olvasható >>

 

 

Segélyakciónk 

Nyitólap
Gyűjtés az ukrajnai menekültek megsegítésére - a Beregszászi Járási Máltai Szeretetszolgálat Kárpátalján végzett munkáját támogatja az ÉrMe Hálózat.

Tovább»

Könyvtár 

Ajánlott olvasmányok keresztény vállalkozóknak, cégvezetőknek

Nyitólap

Van, ami még hiányzik a listából? Várjuk olvasóink javaslatait.

Tovább»

ÉrMe Hálózat
ÉrMe Alapítvány
ÉrTe Nonprofit Kft.
Érme Budapest Klub
ÉrMe Páty Klub
ÉrMe Junior Klub
ÉrMe Bakony Klub
ÉrMe Kaposvár Klub
ÉrMe Benedictus Klub
ÉrMe Vác Klub
ÉrMe Építőipari Kerekasztal
Alapinformációk
Rólunk
Bemutatkozó-kiadványunk
ÉrMe-kapcsolat
Honlap-impresszum
Statútum
Statute in English
ÉrMe Brochure
Társadalmi szerepvállalás
Ügyek és projektek
Az üzleti vezető hivatása
Szövetségeseink
ÉrMe-könyvtár
  ©2012 ÉrMe Alapítvány  |  Impresszum  |  Médiaajánlat  |  Adatvédelem