Bejelentkezés
English
ÉrMeHáló
|||
Főoldal | Hírek

Régiós program a családbarát munkahelyekért

2013. 01. 26.

Pálfay Erzsébet: A stratégia és a cash flow nem elég egy cég sikeréhez. 

 

A stratégia és a cash-flow nem minden – állítja Pálfay Erzsébet, HR-szakértő, az ÉrMe HR Műhelyének tagja. A Karrier Műhely Tanácsadó Iroda vezetőjével családbarát munkahelyekről, a magyarországi kis- és középvállalkozások helyzetéről, valamint arról beszélgettünk, hogyan találjuk meg a megfelelő embert egy feladatra.

 

– HR-esként önmagadtól is megkérdezed, hogy „elégedett vagyok-e a munkámmal"?

 

– Mintegy tíz évet töltöttem el egy jól ismert, osztrák hátterű fejvadász cégnél. A teljes palettát kipróbálhattam, a tanácsadás szinte összes területén dolgoztam, de engem mindig is az emberek érdekeltek: mi lett velük később, hogyan alakult a sorsuk? Egy profitorientált cégnél sok esetben nincs lehetőség az ilyen típusú önmegvalósításra. Ezért alapítottam meg majdnem hat éve a Karrier Műhelyt. Az ugyanis önmagában nem elegendő, ha érdekel a munkád. Érezned kell, hogy értéket teremtesz. Hatodik éve olyan dolgokkal foglalkozom, amelyekkel kapcsolatban azt érzem, szükség van rá.

 

– Ha jól sejtjük, ez azt jelenti, hogy a multik világa felől a kisebb vállalkozások irányába fordultál.

 

– Foglalkozom nagyobb cégekkel is, de szívügyemnek tekintem a magyarországi kis- és középvállalkozásokat. Az ország sikerességének is egyik kulcskérdése, hogy lesznek-e jól működő kkv-k. Ehhez szükség van olyan fiatalokra, akikben van ambíció arra, hogy dolgokat létrehozzanak. Az a tapasztalatom, hogy sokan eljutnak a jó termék vagy szolgáltatás ötletéig, ám bizonyos kérdésekre – kikkel hozom létre a terméket, milyen vállalkozási formában működtetem, milyen marketingstratégiát alkalmazok stb. – nem marad válasz. A hazai kkv-szektorban számos esetben tapasztalom, hogy a cégek kevés figyelmet fordítanak a HR-re, ezért nem megfelelő munkatársat vesznek fel egy adott feladatra. Nagyon fontosnak tartom kiemelni, hogy amikor egy feladatra embert keresünk, nem a szimpatikus, hanem a megfelelő embert kell választanunk. Rossz érzés látni, amikor jó ötletek azon csúsznak el, hogy a cégvezetőnek nem sikerül megtalálni, illetve megtartania maga körül azokat az embereket, akikkel a cég sikeres lenne. Pedig egy jó szakember megtalálása és beillesztése egy vállalatba legalább annyira fontos, mint hogy jó legyen a termék.

 

– Mit szoktál javasolni a probléma megoldására?

 

– Semmiképpen nem tanácsokat osztogatunk; vezetői coaching során ez szigorúan tilos. Mi problémaorientáltan, szituációkat boncolgatva, a vezető belső erősségei feltárásával segítjük az optimális, „elég jó" saját megoldás megtalálását. Ennek célja a vezetői készségek fejlesztése és a belső egyensúly megteremtése. A vezető és a beosztott között mindenképpen ki kell alakítani azt a harmonikus viszonyt, melyben mind a ketten meg tudják tapasztalni azt, hogy a másik nélkül nem fogják előbbre vinni. A vezetőknek saját maguknak kell feltenni önvizsgálatszerűen kérdéseket: kapnak-e elég dicséretet a munkatársaim? Hisznek-e abban, amit csinálunk? Érzik-e, hogy fontosak a cég számára? Fontos jellemzője ezeknek a beszélgetéseknek, hogy akárcsak a cég életében, itt is minden helyzetben a vezető dönt. Tőlem csak abban kap segítséget, hogy új nézőpontokat, és esetleg új megközelítéseket ismerjen meg ahhoz, hogy a célkitűzéseit megvalósíthassa.

 

– Úgy tudom, jelenleg egy olyan régiós programon dolgoztok, melynek célja, hogy családbarát munkahelyek jöjjenek létre. Van fogadókészség a „családbarátságra"?

 

– Szerencsére egyre több vállalatban megvan a szándék, hogy családbarát munkahellyé váljon. A cégek igényeit és lehetőségeit megismerve kialakítjuk a számukra valóban megvalósítható, működtethető programokat, legyen az egy munkaidővel kapcsolatos kedvezmény, vagy olyan szolgáltatás, ami a dolgozók jólétét szolgálja. Ezeknek a programoknak a fogadtatása rendkívül pozitív, hiszen azok az emberek, akik ennek a történetnek a szereplői, mind a saját bőrükön tapasztalhatják, hogy mi az eredménye annak, ha egy munkahely nem veszi figyelembe, a családjukat. Mindenki tudja, milyen az, ha a házastársa nem ér haza időben, stresszes, nem kapja meg a hosszú távú elköteleződéshez szükséges elismerést vagy az előrelépés lehetőségét. Ha valakinek ugyanazt a munkát kell végeznie negyven éven át, három év után elege lesz. Ha viszont mindig fejlődhet egy kicsit, változtathat a munkakörén, nem fog kiégni, lelkesen jár be dolgozni, és elégedetten tér haza. Ez is beépíthető egy családbarát programba. Ráadásul egy ilyen intézkedés munkatársi lojalitást fog eredményezni, tehát hosszú távon a munkáltató is jól jár vele.

 

– Minden alkalommal egyedi megoldásokat kell kidolgozni, vagy vannak „tuti receptek"?

 

– Inkább úgy fogalmaznék, hogy számos referenciaértékű megoldás közül tudjuk kiválasztani azt, ami az adott cég számára a legmegfelelőbb. Tipikus gyermekekkel kapcsolatos probléma, hogy mi lesz velük a nyári szünet alatt, ha mindkét szülő dolgozik. Több helyen is jól működő modell, amikor a vállalat nyári napközis tábort szervez a dolgozók kisgyermekei számára. Ennek költsége minimális: elsősorban szándékról, nem pedig pénzről van szó. Ez az állítás amúgy általában is igaz a családbarát intézkedésekre: megvalósításukhoz inkább odafigyelésre és jó szándékra van szükség, semmint sok pénzre.

 

– A cégvezetők, cégtulajdonosok körében is ilyen elfogadottak ezek a programok? Némi munkaidő-kedvezmény, és máris csúsznak a határidős munkák.

 

– Valóban, sokan eleinte nem hisznek ezekben a megoldásokban. Sőt, többször tapasztaltam már, hogy egy cégvezető meg van győződve arról, hogy a stratégia és a cash-flow mindennél fontosabb. Ez egy hatalmas tévedés! Kidolgozhatunk akármilyen stratégiát, ha közben nem vesszük figyelembe, hogy mindennek a megvalósítója az ember. És az ember nem csak tudásalapú, hanem pszichológiai alapú lény is, akinek vannak vágyai, beállítódásai, személyiségjegyei, motivációi. Számos kutatás kimutatta, hogy egy munkavállaló akkor hozza a legjobb eredményeket a cég számára, ha önmegvalósítás-közeli állapotba kerül. Elköteleződést kiváltani tulajdonosi szemléletmód.

 

– Önkéntes szakértőként az ÉrMe HR Műhely mellett részt veszel a Három királyfi, három királylány mozgalomban is. Hogyan függ össze a gyermekvállalás a HR-rel?

 

– Az ország demográfiai helyzetéből következik, hogy a következő tíz-húsz éven belül drasztikusan el fog tűnni a fiatal tettre kész munkaerő: azt prognosztizálják, hogy 2030-ra a társadalom több mint egyharmada hatvan év feletti lesz. A Három királyfi, három királylány mozgalom kutatásaiból az is kiderül, hogy ma azok a fiatalok, akik megtalálták párjukat, és boldogok, átlagosan két-három gyermeket szeretnének, ám ebből csak általában egy születik meg. Itt kapcsolódik össze a hivatásom a Három királyfi, három királylány mozgalom céljaival: ahhoz, hogy a párok tényleg annyi gyermeket vállaljanak, amennyit megálmodtak, szükség van olyan vezetőkre, olyan munkahelyekre, amelyek támogatni tudják ezeket az egyéni törekvéseket. A családos vezetők ebben a tekintetben előrébb járnak, hisz nap mint nap tapasztalhatják, hogy a család segíteni tudja őket abban, hogy teljesebb, boldogabb életet éljenek. Várnak rájuk otthon, több szeretet kapnak, a pénzt pedig nem csak maguk miatt keresik, hanem azért, hogy gyermekeikre fordítsák.

 

R. L. 


Rólunk 

Nyitólap

 

Az ÉrMe (ÉrtékMegőrző) Hálózat a keresztény vállalkozók és cégvezetők közösségeinek, klubjainak hálózata. Jelmondatunk: Az üzlet több, mint profit. Ha szeretne rólunk többet megtudni, kattintson az alábbi linkre! 

Tovább»

Könyvtár 

Ajánlott olvasmányok keresztény vállalkozóknak, cégvezetőknek

Nyitólap

Van, ami még hiányzik a listából? Várjuk olvasóink javaslatait.

Tovább»

ÉrMe Hálózat
ÉrMe Alapítvány
ÉrTe Nonprofit Kft.
Érme Budapest Klub
ÉrMe Páty Klub
ÉrMe Junior Klub
ÉrMe Bakony Klub
ÉrMe Kaposvár Klub
ÉrMe Benedictus Klub
ÉrMe Vác Klub
ÉrMe Építőipari Kerekasztal
Alapinformációk
Rólunk
Bemutatkozó-kiadványunk
ÉrMe-kapcsolat
Honlap-impresszum
Statútum
Statute in English
ÉrMe Brochure
Társadalmi szerepvállalás
Ügyek és projektek
Az üzleti vezető hivatása
Szövetségeseink
ÉrMe-könyvtár
  ©2012 ÉrMe Alapítvány  |  Impresszum  |  Médiaajánlat