Bejelentkezés
English
ÉrMeHáló
|||
Főoldal | Ajánljuk még

Lesz-e még nagyobb gazdasági összeomlás?

2012. 04. 23.

Az elit hatalmának megőrzését a további fogyasztás által csak hiteleken keresztül lehetett elérni. 

„Van viszont egy-két olyan dolog, amin mintha nem gondolkodtunk volna eleget.

 

Az egyik az a kérdés, hogy: miért? Miért alakult ki ez az egész, túl azon, hogy "mert gonoszak és pénzéhesek a bankok"? A megoldáshoz vissza kell nyúlnunk a XIX. század második felére, a szociáldemokrácia megerősödéséhez. Azzal, hogy a század első felében tízmilliók jutottak a földosztások révén tulajdonhoz, majd a második felében politikai jogokhoz (amit később egyre inkább kiterjesztettek - nők, életkor lejjebb vitele, kisebbségek), felborult a társadalom szokásos hierarchiája. A felső 10% a pozícióit, hatalmát és gazdagságát előtte vagy erővel, vagy törvénnyel, vagy más úton tudta biztosítani. A frissen megjelent tömegek viszont egyre nagyobb szeletet akartak mind az irányításból, mind a jólétből. Ez az igény csapott át két szélsőséges eszmerendszeren keresztül két világháborúba. A közös Európa megszületését már pontosan az a gondolat vezette, hogy a növekvő fogyasztáson és jóléten keresztül elkerülhető a háború (Panem et...).

 

A gazdaságilag és politikailag is egyre nyitottabbá váló világ valóban hatalmas erőforrásokat szabadított fel és mintegy három évtizeden keresztül jelentősen emelkedett a jólét a világban. A 70-es évekre viszont találkozott néhány egymással ellentétes folyamat, ami felborította az addigi növekedési egyensúlyt. Mintha elfelejtettük volna az a makroökonómiai képletet, hogy a gazdasági növekedés a népességnövekedéssel és a technológiai fejlődéssel együtt valósul meg. Ha a népesség nem nő, akkor a növekedést csak a technológiai fejlődés tudja biztosítani.

Emellett pedig megjelent két olyan tényező, amivel korábban nem számoltunk: egyrészt a technológiai fejlődés egyre nagyobb üteme, ami növelte a VÁGYAKOZÁST, másrészt a freudista pszichológiával megtámogatott (bűntudat feloldása – Ernest Dichter) tömegmarketing, ami szintén fokozta a tömegeknek a még jobb élet utáni VÁGYAKOZÁSÁT.

 

A vágyak és lehetőségeknek ez a találkozása okozta azt, hogy az elit hatalmának megőrzését a további fogyasztás által csak hiteleken keresztül lehetett elérni. (Ugye emlékszünk még a félelemre a háborútól?) Így hát a GDP növekedést fetisizálva (Korten bemutatta, hogy a tényleges GDP állomány a fejlett világ nagy részében a 70-es évektől stagnál) a szavazatmaximáló politikusok az üzleti szféra asszisztálával elkezdték eladósítani az államokat. Az elmúlt 30 év növekedése jórészt hiteleken keresztül valósult meg."

 

Lesz-e még nagyobb gazdasági összeomlás?A szerző Szabó Barnabás közgazdász, az Arteon Invest Zrt. vezérigazgatója, a Budapesti ÉrMe Klub tagja. Írásának teljes szövege a Facebookon olvasható:

 

http://www.facebook.com/notes/barnab%C3%A1s-szab%C3%B3/lesz-e-m%C3%A9g-nagyobb-%C3%B6sszeoml%C3%A1s-agg%C3%B3d%C3%A1s-a-glob%C3%A1lis-demokr%C3%A1ci%C3%A1%C3%A9rt/409596315731865 

Rólunk 

Nyitólap

 

Az ÉrMe (ÉrtékMegőrző) Hálózat a keresztény vállalkozók és cégvezetők közösségeinek, klubjainak hálózata. Jelmondatunk: Az üzlet több, mint profit. Ha szeretne rólunk többet megtudni, kattintson az alábbi linkre! 

Tovább»

Könyvtár 

Ajánlott olvasmányok keresztény vállalkozóknak, cégvezetőknek

Nyitólap

Van, ami még hiányzik a listából? Várjuk olvasóink javaslatait.

Tovább»

ÉrMe Hálózat
ÉrMe Alapítvány
ÉrTe Nonprofit Kft.
Érme Budapest Klub
ÉrMe Szakember Klub
ÉrMe Páty Klub
ÉrMe HR Műhely
ÉrMe Junior Klub
ÉrMe Bakony Klub
ÉrMe Építőipari Kerekasztal
Alapinformációk
Rólunk
Bemutatkozó-kiadványunk
ÉrMe-kapcsolat
Honlap-impresszum
Statútum
Statute in English
ÉrMe Brochure
Társadalmi szerepvállalás
Ügyek és projektek
Az üzleti vezető hivatása
Szövetségeseink
ÉrMe-könyvtár
  ©2012 ÉrMe Alapítvány  |  Impresszum  |  Médiaajánlat