Bejelentkezés  |  Hírlevél
English
ÉrMeHáló
||||
Főoldal | Ajánljuk még

Lesz-e még nagyobb gazdasági összeomlás?

2012. 04. 23.

Az elit hatalmának megőrzését a további fogyasztás által csak hiteleken keresztül lehetett elérni. 

„Van viszont egy-két olyan dolog, amin mintha nem gondolkodtunk volna eleget.

 

Az egyik az a kérdés, hogy: miért? Miért alakult ki ez az egész, túl azon, hogy "mert gonoszak és pénzéhesek a bankok"? A megoldáshoz vissza kell nyúlnunk a XIX. század második felére, a szociáldemokrácia megerősödéséhez. Azzal, hogy a század első felében tízmilliók jutottak a földosztások révén tulajdonhoz, majd a második felében politikai jogokhoz (amit később egyre inkább kiterjesztettek - nők, életkor lejjebb vitele, kisebbségek), felborult a társadalom szokásos hierarchiája. A felső 10% a pozícióit, hatalmát és gazdagságát előtte vagy erővel, vagy törvénnyel, vagy más úton tudta biztosítani. A frissen megjelent tömegek viszont egyre nagyobb szeletet akartak mind az irányításból, mind a jólétből. Ez az igény csapott át két szélsőséges eszmerendszeren keresztül két világháborúba. A közös Európa megszületését már pontosan az a gondolat vezette, hogy a növekvő fogyasztáson és jóléten keresztül elkerülhető a háború (Panem et...).

 

A gazdaságilag és politikailag is egyre nyitottabbá váló világ valóban hatalmas erőforrásokat szabadított fel és mintegy három évtizeden keresztül jelentősen emelkedett a jólét a világban. A 70-es évekre viszont találkozott néhány egymással ellentétes folyamat, ami felborította az addigi növekedési egyensúlyt. Mintha elfelejtettük volna az a makroökonómiai képletet, hogy a gazdasági növekedés a népességnövekedéssel és a technológiai fejlődéssel együtt valósul meg. Ha a népesség nem nő, akkor a növekedést csak a technológiai fejlődés tudja biztosítani.

Emellett pedig megjelent két olyan tényező, amivel korábban nem számoltunk: egyrészt a technológiai fejlődés egyre nagyobb üteme, ami növelte a VÁGYAKOZÁST, másrészt a freudista pszichológiával megtámogatott (bűntudat feloldása – Ernest Dichter) tömegmarketing, ami szintén fokozta a tömegeknek a még jobb élet utáni VÁGYAKOZÁSÁT.

 

A vágyak és lehetőségeknek ez a találkozása okozta azt, hogy az elit hatalmának megőrzését a további fogyasztás által csak hiteleken keresztül lehetett elérni. (Ugye emlékszünk még a félelemre a háborútól?) Így hát a GDP növekedést fetisizálva (Korten bemutatta, hogy a tényleges GDP állomány a fejlett világ nagy részében a 70-es évektől stagnál) a szavazatmaximáló politikusok az üzleti szféra asszisztálával elkezdték eladósítani az államokat. Az elmúlt 30 év növekedése jórészt hiteleken keresztül valósult meg."

 

Lesz-e még nagyobb gazdasági összeomlás?A szerző Szabó Barnabás közgazdász, az Arteon Invest Zrt. vezérigazgatója, a Budapesti ÉrMe Klub tagja. Írásának teljes szövege a Facebookon olvasható:

 

http://www.facebook.com/notes/barnab%C3%A1s-szab%C3%B3/lesz-e-m%C3%A9g-nagyobb-%C3%B6sszeoml%C3%A1s-agg%C3%B3d%C3%A1s-a-glob%C3%A1lis-demokr%C3%A1ci%C3%A1%C3%A9rt/409596315731865 

Fontos 

Üzletemberek imája

Uram, adj éleslátást a dolgok észlelésére,
erőt azok megragadására és megtartására;
képességet és rátermettséget arra,
hogy ezekhez még mindig hozzá tudjak tanulni!
Adj tévedhetetlen ítéleteket a számba!
A helyes beszéd kegyelméért is esdeklek!
Döntsd el nálam mindig a kezdetet,
határozd meg előrehaladásom irányát,
és biztosítsd a vég sikeres és eredményes
kimenetelét! Amen.

Aquinói Szent Tamás

Tovább»

Könyvtár 

Ajánlott olvasmányok keresztény vállalkozóknak, cégvezetőknek

Nyitólap

Van, ami még hiányzik a listából? Várjuk olvasóink javaslatait.

Tovább»

Eseménynaptár 
2018. november
HKSZCSPSZV
1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30
További események 
ÉrMe Hálózat
ÉrMe Alapítvány
ÉrTe Nonprofit Kft.
Érme Budapest Klub
ÉrMe Szakember Klub
ÉrMe Páty Klub
ÉrMe HR Műhely
ÉrMe Junior Klub
ÉrMe Bakony Klub
ÉrMe Építőipari Kerekasztal
Alapinformációk
Rólunk
Bemutatkozó-kiadványunk
Statútum
ÉrMe-könyvtár
ÉrMe-kapcsolat
Honlap-impresszum
Statute in English
ÉrMe Brochure
Társadalmi szerepvállalás
Katolikus Társadalmi Napok
Állásközvetítés
Jótékonysági árverés
Szövetségeseink
  ©2012 ÉrMe Alapítvány  |  Impresszum  |  Médiaajánlat